Миколаїв,
Херсонське шосе, 58

З ПН по ПТ: з 8.30 до 18.00

СБ : 9.00 до 14.00

НД : Вихідний

  • RU
  • UA
  • Консультації

    Дієтотерапія

    Дієтотерапія. Що це таке і навіщо вона потрібна?

    Дієтотерапія – це широкий термін, що означає зміну або прийняття дієти для запобігання або лікування захворювання, просто для підтримки оптимального здоров’я. У деяких випадках може бути розроблений альтернативний план дієтичного способу життя, щоб унеможливити певні продукти для відновлення здоров’я.

    Неправильна дієта може призвести не тільки до збільшення ваги і шкірних захворювань, але і до виснаження, втоми. Залежно від захворювання, недотримання дієти, рекомендованої фахівцем, може мати серйозні наслідки для вашого здоров’я.

    Сьогодні основні проблеми охорони здоров’я все частіше є результатом гострих і хронічних станів, пов’язаних з поганим харчуванням або надмірним споживанням. Більшість ішемічної хвороби серця та раку може бути пов’язана з хворим харчуванням та ожирінням. Хронічні захворювання продовжують зростати через такі фактори, як зростання ожиріння серед населення.

    <Диатотерапія сприяє збалансованому вибору продуктів, життєво важливих для хорошого здоров'я. Комбінуючи їжу, що підходить для кожної людини, та випиваючи достатню кількість води, можна підтримувати максимально можливе здоров'я. Правильне харчування має вирішальне значення для здоров'я людей, груп з особливими медичними та дієтичними потребами, а також цілих груп населення, які страждають від недоїдання.

    Індивідуальна дієтична терапія може дати пацієнту важливу інформацію про захворювання, пов’язані з харчовими продуктами, і розповісти про те, як різні поживні речовини (білки, вуглеводи, жири) впливають на хворобу, захворювання чи ожиріння. Діетична терапія може бути адаптована для задоволення потреб пацієнтів у лікуванні при діагностиці конкретних захворювань, може допомогти зменшити ускладнення або побічні ефекти та може покращити загальне самопочуття.

    Запобіжні заходи

    Певна модифікована дієта прописується індивідуально для кожної людини. Ті люди, які мають захворювання або які чутливі до певних продуктів, повинні бути дуже слухняними і обережними в тому, що вони їдять. Люди не повинні слідувати «модній» дієті без попередньої консультації з дієтологом чи терапевтом. Наприклад, популярні (але іноді небезпечні) низьковуглеводні дієти можуть позбавити організм глюкози, необхідної йому для роботи центральної нервової системи та мозку.

    Харчування – це наука, що вивчає використання людським організмом поживних та харчових речовин. Правильний вибір харчування важливий для оптимального здоров’я кожної людини. Це особливо актуально для людей з особливими дієтичними потребами та гострими чи хронічними захворюваннями. Поживні речовини, необхідні підтримки нормального зростання здоров’я, включають білки, вуглеводи, жири, вітаміни і мінерали. У ці поживні речовини входять вісім амінокислот, які організм не може виробляти, але які мають бути отримані з білків, чотири жиророзчинні та 10 водорозчинних вітамінів, 10 мінералів і три електроліти.

    Дієтичні рекомендації

    Для кожного вітаміну та мінералу, а також макроелементів визначено кількість, необхідну середньостатистичній людині для підтримки здоров’я. Дієтолог може повідомити пацієнта про будь-які проблеми, пов’язані з недостатністю вітамінів або мінералів під час консультації з харчування. Рекомендації щодо харчування затверджені МОЗом  можуть дати загальне уявлення про правильне харчування. Вони надають науково обґрунтовані рекомендації щодо зміцнення здоров’я та зниження ризику серйозних хронічних захворювань за допомогою дієти та фізичної активності. Ці дієтичні рекомендації включають такі основні рекомендації:

    •         є різноманітну їжу (дозвольте харчовій піраміді направляти ваш вибір продуктів харчування)
    •         контроль ваги
    •         фізична активність щодня
    •         дотримуйтесь дієти з низьким вмістом насичених жирів (менше 10% від загальної кількості калорій) та холестерином (менше 300 мг/день) та помірним вмістом жирів (20-35% від загальної кількості калорій)
    •         обмежити споживання жирів і масел з високим вмістом насичених і трансжирних кислот< /li>
    •         їжте різноманітні овочі та фрукти
    •         їжте різні цільнозернові продукти
    •         їжте цукор у помірних кількостях
    •         використовуйте сіль у помірних кількостях
    • якщо ви вживаєте алкоголь, робіть це помірно (не більше двох порцій вина, пива або спиртних напоїв на день)
    • зберігайте їжу безпечною, щоб її можна було їсти (дотримуйтесь державних заходів безпеки, вказаних на упаковці продуктів)

    Вуглеводи, білки і жири забезпечують енергію у вигляді калорій, яка живить організм для метаболічних процесів, росту та активності. Коли людина споживає щодня стільки калорій, скільки використовує організм, вона перебуває у стані енергетичного балансу, і не набиратиме, ні втрачатиме вагу. Коли споживається більше калорій, ніж використовується організмом, надлишкові калорії відкладаються у вигляді жиру та збільшення ваги. З іншого боку, коли споживається менше калорій, ніж потрібно організму, накопичений жир і м’язи спалюються як паливо, і вага зменшується. Необхідна кількість енергії залежить від таких факторів, як вага людини, стать, вік та рівень активності, тому оцінка повинна проводитись на основі цих параметрів. . Рекомендації щодо харчування забезпечують оцінку енергії (калорійності) на основі рівня активності (малорухливий, малоактивний, активний, дуже активний) та індексу маси тіла. Рівняння використовується для розрахунку потреби в енергії на основі цих параметрів на додаток до віку та статі. Використання метричної системи Згідно з номенклатурою, кілоджоуль (кДж) використовується замість кілокалорії (ккал), де 1 ккал = 4,184 кДж та мегаджоуль F1 (МДж) = 1000 кДж.

    Підготовка

    Для отримання рекомендацій щодо харчування потрібно ефективна оцінка індивідуального режиму харчування. Якщо дієтична оцінка не проводиться в процесі підготовки з використанням належних методик, дієтолога буде складно зробити будь-які висновки щодо необхідності дієтотерапії. Незалежно від типу дієти всі продукти слід готувати відповідним чином. Це включає достатній час приготування та належне зберігання. Деякі дієти необхідно поступово вводити.
    Регулярне спостереження у дієтолога або лікаря завжди важливо, якщо людина була поміщена на спеціальну дієту через стан здоров’я. Неможливо жити на «дієті» постійно, тому що суворі правила важкі та копіткі. Отже, дієтичні модифікації повинні стосуватися зміни способу життя у виборі продуктів харчування та здоровішого ставлення до харчування та благополуччя.

    Але завжди є ризик недотримання будь-якої дієти. Однак, коли людина знаходиться на відповідній дієті і лікар обізнаний про якісь відомі алергії, існує дуже мало ризиків, якщо такі є.

    Отримані результати

    Коли спеціальна дієта дотримується відповідно до приписів, очікується поліпшення здоров’я та зниження ризику зараження багатьма захворюваннями. Проте кожна людина має вносити необхідні зміни до раціону. Якщо пацієнт не дотримується рекомендованих рекомендацій щодо харчування, він не отримає користі. Зазвичай помірні ефекти спостерігаються при втраті ваги або зниженні рівня ліпідів (холестерину) у сироватці крові, часто через недотримання дієтичних рекомендацій, наданих дієтологом або лікарем.

    Результат будь-якої дієтичної терапії буде кращим у поєднанні з вправами, за винятком випадків, коли пацієнт не може виконувати вправи з медичних причин. Якщо відповідна дієта прописана медичними працівниками, аномальні результати дуже рідкісні.

    Ролі команди охорони здоров’я

    Перед початком дієтотерапії необхідно відвідати сертифікованого спеціаліста з харчування для оцінки дієти та професійного дієтичного консультування. Остерігайтеся людей, які призначають дієти, без освіти в галузі дієтології та харчування. Як правило, лише зареєстровані дієтологи мають достатню підготовку та знання для точної оцінки харчової адекватності раціону пацієнта, особливо за наявності хронічного захворювання. Деякі дієтологи називають себе дієтологами, але термін дієтолог не регулюється законом, тому кожен може називати себе дієтологом. Лікар також може мати досвід або спеціалізацію в галузі харчування і, таким чином, може провести оцінку харчування або дати загальні рекомендації щодо харчування чи дієтотерапії. Однак багато лікарів не мають якихось спеціальних знань у галузі дієтотерапії, тому що вони не вивчали харчування.

    • Залишились питання?
    • Ми з радістю на них відповімо!